Karoliina Kähönen

Herätys nuoret!

Mitä tekisit, jos haluaisit muuttaa jotakin asiaa omassa elämässäsi? Vastaus on, että sinun tulee tehdä jotakin toisin. Jos on tyytyväinen nykytilaan, ei tarvitse miettiä asiaa. Mutta mikään ei muutu, jos ei tee mitään.

Politiikan toimintatapojen on uudistuttava ja rakennettava tulevaisuutta uudella tavalla. Ja ihan sen takia, että on unohdettu se, että päätökset koskettavat meitä nuoria eniten!

Kenen tahansa tulee voida osallistua politiikkaan kotitaustasta tai muista lähtökohdista huolimatta, mutta liian moni meistä nuorista ei osallistu. Tulevaisuuden yhteiskunta on vasta kaukana edessämme, joten meidän on vaikutettava siihen, millainen siitä tulee. Tästä politiikassa ja päätöksenteossa on kyse.

Meidän nuorten on herättävä! Ilmastonmuutos on oivallinen esimerkki. Se on keskeinen kysymys tulevaisuutta ajatellen ja ratkaistavissa vain, jos kaikilla on mahdollista osallistua keinojen pohtimiseen.

Usein puhutaan, että politiikoksi tulee kasvaa ja että vaikuttaminen tulee aloittaa aikaisin. Ensin vaikkapa lukiossa, sitten yliopistossa, sitten kuntapolitiikassa ja niin edelleen. Minusta yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen ei edellytä politiikoksi kasvamista. Itse lähdin mukaan ilman minkäänlaista poliittista taustaa, sillä innostuin vain ihmisten kanssa tekemisestä ja vaikuttamisesta. Tärkein syy oli se, että osallistuminen oli helppoa, ja sitä sen tulisi olla jokaiselle.

Poliittinen järjestelmämme on rakennettu maailmassa, jota ei enää ole. Toimintatapoja ei ole muutettu pitkään aikaan ja vanhanaikaisuutta kuvaa esimerkiksi metrin korkuiset paperikasat eduskunnan valiokuntahuoneessa. Saadaksemme aikaan uudistuksia ja kehitystä parempaan, pitää poliittisen päätöksentekoprosessin uudistua ensin.

Meitä kaikkia koskevia päätöksiä tekee eduskunnassa 200 kansanedustajaa. Väitän, että ihmiset tietävät asioista enemmän kuin nämä kaksisataa edustajaa ja siksi heidät on otettava mukaan päättämään. Politiikan uudistamista voi havainnollistaa markkinataloudella: Eivät esimerkiksi Valio tai Arla päätä pelkästään työntekijöidensä kanssa siitä, minkä makuinen jogurtti maistuu ihmisille. Asiasta kysytään ihmisiltä itseltään.

Tuottamalla sisältöä ja lisäämällä avoimuutta sekä vaikuttamismahdollisuuksia teknologian avulla muutos on mahdollinen. Politiikkaan osallistuminen tapahtuu siis myös siellä missä nuoretkin ovat – verkossa. Yhteinen teknologia-alusta mahdollistaa keskusteluun ja kantojen muodostamiseen osallistumisen siten, että äänesi kulkeutuu suoraan päätöksentekoon, jopa eduskuntaan saakka. Sinä voit olla mukana päättämässä vaaleja ennen, vaalien jälkeen ja vaalien välissä.

Me nuoret olemme tulevaisuus. Muista, että politiikka vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi ja sen takia politiikasta on pidettävä huolta. On oma valintasi, haluatko tehdä niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat